• 24 MAY 15
    • 0

    Ce este medicina materno-fetala?

    Medicina materno-fetala tine de specialitatea medicala numita #obstetrica – #ginecologie si se ocupa de patologia mamei si a copilului cum ar fi: anomaliile fetale, nasterea prematura, patologia materna asociata etc. Este o #supraspecializare pe care o au putini medicii #ginecologi din #Romania. De aceea pentru astfel de probleme este bine sa se apeleze la un medic cu supra-specializare in medicina materno-fetala. Daca te intrebi cui ii foloseste aceasta informatie, ei bine oricarei gravidute …

    Toata lumea a auzit de malformatii, #sindromDown, #anomaliicromozomiale, #amniocenteza. Toti ginecologii stiu, si mai nou parintii, care se informeaza despre aceste probleme medicale. Dar cum sunt si foarte multe nuante, e necesar sa se aprofundeze aceste probleme. De ce? Pentru ca problemele care tin de #medicinafetala pot fi mai bine supravegheate si tratate de catre un medic care are aceasta supra-specializare.

    Nu creste copilul bine, n-are lichid destul, nu misca bine, este o #sarcinagemelara? Sunt ingrijorari pe care gravidele le pot evita daca apeleaza la ajutor specializat. In general, patologiile adaugate ale gravidei precum: #diabet, hipertensiune arteriala ar trebui supravegheate de medicul specializat in medicina materno-fetala, evident impreuna cu specialistul respectiv diabetolog, cardiolog, neurolog samd, in functie de patologie. Pentru o hipertensiune simpla sunt niste pasi binecunoscuti si o monitorizare de rutina care, daca #HTA nu ajunge sa evolueze, poate fi facuta si de un obstetrician fara supra-specializare. O amenintare de nastere prematura, teoretic tine de medicina materno-fetala, dar contractii au foarte multe gravide. Asta nu inseamna neaparat ca trebuie sa se ajunga la specialist in medicina materno-fetala. Doar cazurile care au probleme serioase ar trebui sa intre la materno-fetala.

    Partea de #screening prin #ecografie, clinic, paraclinic poate fi facuta de medicii obstetricieni, insa partea de diagnostic, consiliere si decizie trebuie sa fie facuta doar de medicii cu supraspecializare in medicina materno-fetala.

    E posibil ca un un medic specialist in obstetrica-ginecologie sau un radiolog sa vada o #anomalie si astfel sa indice intreruperea sarcinii sau efectuarea vreunui test. Cel mai corect este insa sa se faca screening, sa se vada daca e normal sau anormal. Odata ce se constata ca e ceva anormal trebuie ca #gravida sa ajunga la medicul specializat in medicina materno-fetala. Acesta poate sa vada si alte detalii si poate sa consilieze corect pacienta. In functie de caz poate fi urmarita sau nu pacienta. Poate e nevoie doar intr-o etapa de specialistul in medicina materno-fetala, cum ar fi efectuarea unei proceduri invazive (de ex. amniocenteza), dupa care se revine cu supravegherea la ginecologul curent. Nu inseamna ca odata ce ajungi la medicul de medicina materno-fetala, toata sarcina vei ramane acolo …

    In concluzie, odata ce se suspecteaza sau s-a vazut ca exista o anomalie, gravida trebuie sa ajunga la medicul specializat in medicina materno-fetala, ca sa confirme, sa puna un diagnostic precis, sa observe toate detaliile necesare si sa poata da o consiliere corespunzatoare pacientei, astfel incat, dupa ce este bine informata, sa poata sa ia decizia potrivita.

    IMG_6142

    Dr. Marius Vicea #Calomfirescu face parte din prima promotie de medici cu supraspecializarea de Medicina Materno-Fetala din Romania. Are peste 10 ani de medicina materno-fetala, fiind printre medicii formati in Romania, cu peste 10000 de ecografii (de medicina materno-fetala) efectuate.

    Leave a reply →