• 02 NOV 15
    • 0

    Ecografia la gravide. Ce alegem: 2D, 3D, 4D?

    Prima poza a bebelusului, chiar din burtica mamei, reprezinta o amintire pretioasa pentru viitorii #parinti. Si ce poate fi mai spectaculos decat sa vezi fatul in miscare, iar la final sa primesti o fotografie, un DVD?

    Ei bine, daca pentru familie ecografia #4D are o mare insemnatate, caci poate construi si consolida relatia cu bebelusul inca inainte de a se naste, pentru medici nu reprezinta un ,,must have”, ginecologii putand urmari o sarcina si cu ecografii #3D sau chiar #2D.

     

    Diagnosticul se pune pe imagine

    Notiunea de imagistica vine de la imagine, nu de la imaginatie … Numai pe baza imaginii medicul ajunge la diagnostic, iar vestea buna este ca investigatia ecografica nu are efecte nocive asupra dezvoltarii fatului sau mamei.

    #Ecografia pentru #screeninganomalii din trimestrul I este foarte importanta intrucat poate depista probleme grave cum ar fi oprirea in evolutie a sarcinii. Importanta efectuarii acestei investigatii este cu atat mai mare cu cat unele dintre problemele depistabile sunt incompatibile cu viata iar altele sunt insotite constante de handicap, in aceste situatii existand optiunea terminarii sarcinii.

    Ecografia pentru screening de anomalii din trimestrul al II-lea, numita si #ecografiemorfologică fiindca presupune evaluarea detaliata a morfologiei (anatomiei) fetale, ofera  familiei imagini in reconstructie 3D/4D, acestia putand astfel sa inteleaga mai usor aspecte ale fetei bebelusului, ale mainilor si picioarelor, oragnelor genitale samd. Uneori este mai usor si pentru medic sa observe unele detalii utilizand 3D sau 4D.

    Aceasta investigatie reprezinta un examen medical important, care presupune concentrare din partea medicului, de aceea specialistul nu trebuie sa faca 4D doar ca sa arate mamei cat de frumos e #fatul si cum ii zambeste mamei, scapand din vedere o posibila o #anomalie. Examinarea 3D/4D aduce rareori informații de interes medical în plus faţă de examinarea 2D. Practic 3D si 4 D sunt niste reconstructii, ecograful face achizitia tot in 2D din care face o reconstructie. 4D este de fapt o reconstructie tridimensionala foarte rapida astfel incat apar cateva cadre pe secunda, aratand ca un filmulet. Timpul reprezinta cea de-a patra dimensiune, adica 4D, de aceea vezi fatul in miscare. Lumea vrea ecografii 3D si 4D, dar ce vezi cu aceasta tehnica  este ceea ce conteaza cel mai mult, iar gravidele trebuie sa se adreseze medicului pentru ce e de vazut, sa se asigure ca e bine fatul, nu sa faca 3D sau 4D pentru o poza sau un film.

    Ecografia pentru screening de anomalii din trimestrul al III-lea de sarcina isi are si ea rostul ei intrucat, in aceasta etapa, medicul poate evalua ecografic cresterea si starea de bine fetale mult mai fidel si cu semnificatie clinica ajutand la prognosticul nasterii. Sunt situatii cand datele furnizate la aceasta ecografie sa duca la o nastere prematura iatrogena (adica inainte de termen datorita unui beneficiu / indicatie medicale) pentru salvarea vietii fatului sau la nasterea programata (chiar #cezariana) pentru a scadea riscurile din timpul unui travaliu spontan.

     

    Avantajele 3D-4D

    Marele avantaj al tehnologiei 3D/4D se obtine atunci cand vrei sa studiezi unele apecte si fatul nu sta intr-o pozitie favorabila; manevrand volumul achizitionat si reconstruit utilizand tehnologia #3D/4D este ca si cand ai “invarti copilul in burta”. Acesta este marele avantaj al tehnologiei 3D – 4D. In ceea ce priveste ecografia 4D nu are indicatie speciala. In schimb, investigatia ii permite medicului sa aiba toate datele din aceasta achizitie in arhiva, pentru a le prelucra si vedea detalii ulterior precum si pentru a le trimite unui alt specialist pentru #secondopinion . Ecografia 4D are patru dimensiuni lungime, inaltime, latime, timp fata de 3D care inglobeaza primele trei, fara timp.

    Scopul ecografiei este de a identifica anumite anomalii ale fatului si de a evalua corect starea de sanatate a acestuia, de aceea gravidele nu trebuie sa ignore aceasta investigatie. Dimpotriva, e important sa-si aleaga profesionistul potrivit, respectiv un obstetrician supraspecialiazat in #ecografiefetala, cu experienta mare si astfel sa aiba sanse maxime pentru identificarea anomaliilor fetale cat mai rapid posibil.

    Sunt medici care nu-si aloca timpul ca sa se uite la toate detaliile din imaginile ecografice. Poate sa-i arate gravidei cum zambeste fatul, ce manute are, dar sa nu faca ecografii de anomalii fetale, screening de anomalii, “morfologii”, chiar daca are tehnologia necesara in cabinet. Sunt multi ginecologi care trimit gravidele la medicii cu experienta in depistarea anomaliilor, asa ca e important ca acestea sa tina cont de recomandare si sa se duca la un medic specializat in ecografii fetale, fiindca acel specialist stie ce sa vada.

     

    Dr. Marius Vicea #Calomfirescu efectueaza ecografii de anomalii fetale de peste 10 ani, avand la activ mai mult de 10.000 de ecografii efectuate. Pe langa experienta acumulata in tara, a adunat cunostinte valoroase din centre renumite din Europa pentru acest tip de investigatii: Anglia, Italia, Grecia, Franta.

     

    Leave a reply →