• 30 AUG 16
    • 0

    Un deceniu de Medicina Materno-Fetala in ROMANIA

    Dr. Marius Vicea #Calomfirescu este unul dintre primii medici specialisti de #obstetrica – #ginecologie cu supra-specializarea de Medicina Materno-Fetala (MMF) din Romania, supra-specializare finalizata acum mai bine de 10 ani.

    Cativa ani mai tirziu a obtinut si certificarea de la #FetalMedicineFoundation ( #FMF ) din Anglia, anual activitatea si rezultatele sale fiind auditate si reacreditate in Londra.

    Cu o experienta de mai mult de un deceniu in acest domeniu, cu un bagaj de cunostinte deprins la Londra, la Fetal Medicine Foundation, dar si in alte centre din strainatate, medicul incearca nu doar practice si sa aplice in #Romania ceea ce a vazut afara, ci sa impartaseasca cu  colegii mai tineri cunostintele stiintifice ale medicinei materno-fetale si cum pot fi folosite in practica in folosul pacientilor.

    Dr. Marius Vicea Calomfirescu este membru in Advisory Board-ul Societatii Internationale de Ultrasunete in Obstetrica Ginecologie ( #ISUOG ) de mai bine de doi ani, dar si secretarul Societatii Romane de Ultrasunete in Obstetrica si Ginecologie ( #SRUOG ), bucurandu-se astfel de recunoastere profesionala atat in tara, cat si in afara granitelor ei. In calitate de membru in board-ul ISUOG s-a zbatut pentru medicii romani, in special pentru tinerii rezidenti, sa poata sa acceada la sursele de informare si pregatire furnizate de aceasta asociatie profesionala.

    La nivel de screening dr. Calomfirescu sustine ca poate aplica aici tot ce a invatat in Londra, dar la nivel de diagnostic, terapie, consiliere, urmarire si rezultat final sunt multe limitari.

    “Stiinta si biologia functioneaza la fel indiferent de granite, ce faci cu ea difera. Faci screeningul aici ca si in Anglia, vezi ca e ceva in neregula, dar cat de mult poti sa detaliezi pe diagnostic, in profunzime, in genetica, in biologie moleculara, consilierea multidisciplinara, terapia si interventiile fetale si perinatal … aici incep sa apara diferentele. Ce faci in Anglia nu poti sa faci aici.”

    Asta nu inseamna ca in Romania nu trebuie sa se puna accentul pe calitate in #medicinafetala, dimpotriva…

    “Incerc sa promovez calitatea in medicina fetala, fiindca e nevoie de calitate in Romania si trebuie sa venim cu medicina fetala in 2016. Medicina fetala inseamna si bitestul din 1990, dar  a trecut timpul lui, sunt metode mult mai performante acum, de ce sa le faci tot pe cele vechi? Activitatea mea nu e sa fac cercetare, ci sa practic aici ceea ce altii au dezvoltat si fac in strainatate si sa crestem nivelul din tara impreuna cu colegii mei”, a spus dr. Marius Vicea Calomfirescu.

    Orice medic dornic sa se perfectioneze in profesie este interesat sa participe la  cele mai bune congrese si evenimente stiintifice de unde poate afla noutatile. Dar mai mult decat a audia, medicul poate sa pregateasca lucrari, cazuri pe care sa le prezinte la evenimentele stiintifice si sa impartaseasca si colegilor de breasla din experienta sa. La acest nivel a ajuns si dr. Calomfirescu care an de an participa la cateva evenimente nationale si internationale si nu doar ca simplu vizitator, ci, de cele mai multe ori, in calitate de lector invitat.

    Anul acesta are deja in agenda stabilita participarea la cel putin 4 manifestari stiintifice importante: Congresul National al SRUOG la Iasi in aprilie unde coordoneaza o sesiune de jumatate zi de cazuri clinice, in luna mai un simpozion acreditat FMF la Timisoara, in luna iulie la Universitatea de Medicina si Farmacie Targu-Mures un curs postuniversitar de #ecocardiografie fetala, unde va face si demonstratii practice si in septembrie Congresul Mondial ISUOG, unde va prezenta o lucrare stiintifica.

    Dar dincolo de toate acestea cel mai important este ca #MMF sa fie o medicina bazata pe dovezi. Sunt insa situatii unde stiinta, tehnologia sau resursele disponibile inca nu au ajuns la nivelul necesar pentru a solutiona problemele intalnite in practica.

    Leave a reply →