• 01 JAN 16
    • 0

    Screening-ul prenatal utilizand complet algoritmul FMF

    Screening-ul prenatal utilizand complet algoritmul #FMF este mai sigur pentru viitoarele #mamici!

    Orice viitoare mama vrea sa se asigure ca #bebelusul din pantecul sau este sanatos. Medicii incurajeaza sa fie efectuat #screeningprenatal al fatului.

    Vestea buna este ca inca din #primultrimestru de sarcina se pot suspiciona si depista anumite boli genetice cum ar fi sindromul Down si alte #anomaliicromozomiale.

    O metoda utilizeaza software-ul Astraia, agreat de #FetalMedicineFoundation(FMF), al carui rezultat este furnizat, impreuna cu interpretarea si explicatiile corespunzatoare, imediat dupa efectuarea ecografiei, de catre medic.

    Utilizarea Astraia presupune o licenta comerciala a producatorului de software si o licenta medicala furnizata de FMF direct medicului care dovedeste ca are cunostintele si capacitatea sa performeze la cele mai inalte standarde de precizie cerute. Aceasta licenta trebuie reinnoita anual prin dovedirea de catre medic a preciziei si rezultatelor activitatii sale.

    Aceasta metoda este este disponibila gravidelor si din #Romania. Fiindca atat softul Astraia este detinut cu licenta precum si medicii ce realizeaza ecografia de screening de #anomalii de trimestrul 1 sunt acreditati (au licenta medicala anuala) FMF, spre deosebire de alte clinici unde se cumpara doar o licenta, rezultatele se furnizeaza si explica imediat dupa examinare de medicul acreditat FMF.

    Pasii necesari pentru a ne asigura cu maxim de precizie ca bebelusul din burtica nu are astfel de probleme sunt urmatorii:

    -Bitest – doua (de aceea se numeste bi-test) analize de sange care se recomanda sa fie efectuate in saptamana 9-10 de sarcina (insa se pot face chiar si in ziua ecografiei) si pe anumite aparate de laborator pentru a fi cat mai precise

    - #Ecografie #screeninganomalii #trimestrul1 – recomandat a fi efectuata de medic cu acreditare / licenta anuala FMF pentru a putea fi cat mai completa, precisa si pentru a fi integrata in software-ul Astraia

    Imediat dupa ecografie se face si calculul de risc, utilizand software-ul Astraia. Mai concret, prin combinarea si integrarea detaliilor si masuratorilor din ecografia efectuata la 12 saptamani (+/-1 saptamana) varsta gestationala, a analizelor de bitest lucrate pe unul din aparatele autorizate de FMF, a tuturor datelor clinice privind obtinerea si istoricul sarcinilor, a unor date privind starea de sanatate a gravidei, se poate face un #calculderisc.

    Functie de valoarea calculata matematic / statistic a riscului ca sarcina sa aiba o astfel de problema genetica grava (cum ar fi #trisomia21 sau sindromul Down) medicul va explica daca este considerata recomandata sau nu #testareainvaziva, adica #amniocenteza sau biopsia de vilozitati coriale ( #CVS ). De asemenea va explica si optiunile disponibile, decizia informata urmand a fi luata de gravida.

    Este o metodologie performanta, care se face folosind datele furnizate de aparate si medici acreditati de FMF, extrem de precis si riguros. Oriunde le face o gravida in lumea aceasta, ele pot fi interpretate de un soft acreditat furnizand rezultate consistente.

    Pe intelesul tuturor, pentru ca rezultatul sa aiba valoare si precizie maxime, analizele, medicul si ecograful trebuie sa fie  standardizate/evaluate periodic /acreditate.

    Practic, prin analizele de sange si prin aceste masuratori ecografice, se observa disfunctiile date de diverse anomalii cromozomiale. Daca apare o suspiciune rezonabila de #sindromDown sau alta #anomaliecromozomiala se recomanda testarea invaziva: biopsia de vilozitati coriale (CVS), care se face doar in trimestrul 1, ori amniocenteza, care se face incepand cu 16 saptamani varsta gestationala.

    Prin aceasta testare invaziva medicul preleveaza material biologic de la sarcina, prin intermediul unui ac introdus pana in uter, pe care il trimite la laborator pentru analiza genetica si diagnosticul de anomalie sau normalitate.

    Evident ca exista un mic risc de pierdere a sarcinii ca urmare a unei astfel de proceduri. De aceea nu se recomanda cu usurinta si selectionarea cazurilor are o mare importanta.

    Metoda de screening FMF pentru anomalii cromozomiale utilizand toti parametrii clinici, ecografici, biochimici si software-ul Astraia are o rata de detectie peste 95% si o precizie a unui rezultat “bun” de peste 99,9 %.

    Software-ul Astraia foloseste algoritmul si metodologia FMF, este cel mai precis instrument, cu o rata de detectie foarte mare, care are marele avantaj ca reduce numarul procedurilor invazive de care se tem cel mai frecvent gravidele.

    Astraia este folosit in Romania de catre medicii acreditati FMF si care au licenta, precum si de unele clinici ce au licenta comerciala.

    Medicii care nu sunt acreditati FMF nu pot sa utilizeze softul la capacitatea lui maxima.

    In momentul in care esti acreditat de FMF sa folosesti anumite module, acreditare pe care o obtii gratis doar dovedind ca esti un bun specialist, ai acces la acele module si performanta rezultatelor este cea mai buna.

    Altfel, Astraia ramane doar un software pe care poate sa-l cumpere oricine, performanta rezultatelor fiind influentata in consecinta.

    Software-ul Astraia tine cont de varsta, de greutate (indicele de masa corporala), de etnie, de istoric, de modul de conceptie natural sau tehnica de RUA, anumite detalii privind starea de sanatate a gravidei etc. Toate lucrurile acestea ajusteaza interpretarea analizelor de sange ( #bitest ), la care se adauga toti parametrii ecografici disponibili. Este singura metoda care utilizeaza toate detaliile ecografice disponibile, conform acreditarii / licentei medicului.

    Spre deosebire de alte metode care dau foarte multe rezultate fals pozitive si testari invazive inutile, costisitoare si riscante, Astraia are rezultate de 3% fals pozitive. Alte software-uri furnizeaza undeva intre 5 si 10% rezultate fals pozitive, ceea ce presupune de 2-3 ori mai multe intepaturi in burtica cu costuri si riscuri pentru aceste sarcini.

    Astraia, folosind metodologia #FMF complet si riguros, are o rata de detectie pentru anomaliile cromozomiale (sindrom Down si multe altele) ce depaseste 95%. Este cea mai buna rata care exista la ora actuala in lume. In acelasi timp un rezultat “bun”, adica o valoare considerata mica a riscului calculat, are o precizie in a clasifica corect o sarcina fara astfel de probleme in peste 99,9% din cazuri.

    Dr. Marius Vicea #Calomfirescu foloseste metodologia Fetal Medicine Foundation (FMF) in Romania din anul 2009, scazand drastic numarul de proceduri invazive recomandate. Este unul dintre primii medici din Romania (al treilea) care a fost acreditat de FMF inca din 2006.

     

    Leave a reply →