Deces al unui nou nascut dupa nastere in apa
In numarul din ianuarie 2015 al Emerging Infectious Disease Journal, ISSN: 1080-6059, s-a publicat electronic inainte de tipar un caz de #deces al unui #nounascut in apa la domiciliu.
Intamplarea nefericita s-a produs in Texas.
Trecand peste detaliile investigatiei stiintifice s-au remarcat cateva aspecte care au putut fi corelate cu consecintele dramatice si prin corectarea / eliminarea carora s-ar fi putut evita decesul nou-nascutului.
Atat #nasterealadomiciliu cat si #nastereainapa au elemente de dezbatere activa pro si contra. Combinarea celor 2 metode, desi realizata sub supraveghere medicala, nu a reusit sa indeplineasca conditiile de dezinfectare / asepsie optime.
Folosirea baii proprii si a uneia neprofesionale (neaprobate pentru uz medical) pentru travaliu, nastere si lauzia imediata au putut determina imposibilitatea dezinfectarii corespunzatoare .
Solutiile folosite pentru curatenie si dezinfectare nu au fost aprobate pentru uz medical (fiind utilizate solutii netoxice, biodegradabile).
Nu au existat proceduri scrise cu detalierea limitelor de siguranta privind nasterea la domiciliu si in apa (in principal legate de riscul de infectie) nici pentru personalul mediu medical si nici pentru pacienta.
Nu a fost respectata procedura de curatenie si dezinfectie pentru baile folosite in scop medical (unde utilizarea produselor certificate cu continut standardizat de clor este obligatorie pentru o perioada de cel putin 10 ore anterior utilizarii).
Desi nu este primul caz de #decesneonatal prin infectie dupa #nastereinapa sau/si #nastereladomiciliu se remarca in acest caz investigatia extrem de minutioasa care concluzioneaza ca nu metoda sau locul nasterii au fost de blamat ci nerespectarea normelor medicale de curatenie si dezinfectie.
Asadar daca d.p.d.v. practic nu se reuseste respectarea normelor medicale in cadrul nasterii atat mama cat si nou-nascutul vor fi expusi unor riscuri suplimentare care pot avea consecinte dramatice si tragice.
Leave a reply →