Fetus as a pacient
“Fetus as a pacient” este un concept pe care specialistii in #obstetrica – #ginecologie din străinătate il utilizeaza de mai bine de un deceniu. Deja se organizeaza conferinte mondiale pe acest subiect, sunt societati medicale profesionale dedicate, s-au format curente, opinii, chiar legislatii diferite plecand de la #fetusasapacient .
Dar ce inseamna “fetus as a pacient”?
Un alt tip de abordare in care medicul priveste fatul ca un pacient individual, desi el se afla inca in burtica mamei. Prin urmare, #gravida este un pacient, iar #fatul un alt pacient. Medicul care imbratiseaza conceptul “fetus as a pacient” va trata doi pacienti: mama si copilul separat, dar care evident au elemente comune si in care mama are un rol central si determinant, interactiunea cu fatul avand loc prin intermediul mamei.
,,Copilul trebuie tratat ca un pacient ca atare, care are legatura vitala, indisolubila si importanta cu mama prin placenta”, e de parere dr. Marius Vicea #Calomfirescu.
Este adevarat ca in general deciziile le ia mama, dar sa nu uitam ca limitele decizionale depind legal si de varsta sarcinii, de opinia medicului etc.
Elemente de #etica medicala, morala si sociala
Sunt si situatii in care apar elemente de etica, iar medicul este obligat sa tina cont de starea micului pacient si secundar de opinia mamei. Un exemplu il constituie solicitarea de catre gravida a unor servicii medicale care nu-si au rostul din punct de vedere al practicianului. De pilda, se constata ca fatul are o problema cuantificabila, rezolvabila, dar mama vrea sa intrerupa #sarcina, desi nu e cazul, fiindca e o problema minora. Aici intervine etica. Medicul, in luarea deciziei in astfel de situatii, va tine in mod esential cont de pacientul #fat, nu de pacienta #mama, aflata sub un impact emotional puternic.
,,Daca stiu ca pacientul copil e bine trebuie convinsa si mama de acest lucru. Nu ai cum sa-i impui mamei nimic din punct de vedere legal, dar poti sa-i oferi toate informatiile. Recomand tuturor “cuplurilor gravide” sa ia decizii fundamentate stiintific si sa evite atitudini drastice, ireparabile strict sub impact emotional compatibil cu eugenia”, sustinedr. Marius Vicea Calomfirescu.
Ce se intampla insa cand mama este bine din punct de vedere medical, dar copilul nu, ba chiar are probleme mari. In acest caz, trebuie investigat fatul. Copilul nenascut are drepturile unui copil nascut, deci dreptul de a fi investigat si tratat. Abordarea “fetus as a pacient” pune accent pe drepturile copilului astfel incat acesta sa traiasca cat mai bine. Uneori, daca nu s-ar pune diagnosticul corect si nu s-ar efectua tratament, fatul ar fi compromis. Medicul supraspecializat in #medicinafetala poate sa efectueze astfel de interventii fatului, dar numai cu acordul mamei.
,,Daca mama nu e de acord, nu faci. Trebuie sa nu faci un act distructiv daca nu e cazul, dar nici sa ajuti cu de-a sila contrar dorintei mamei nu se poate”, precizeaza dr. Marius Vicea Calomfirescu.
Marea majoritate a gravidelor constientizeaza interesul copilului de a trai cu mici probleme sau mai mari si merg pe ideea de-a avea un copil. Atunci cand fatul are o problema majora legata de supravietuire, netratabila, medicul va tine cont de interesul mamei, al vietii familiei.
In randul pacientelor exista un grad mare de receptivitate pentru “fetus as a pacient”. Evident exista si exceptii …
Daca doriti ca medicul dvs. sa va trateze copilul nenascut ca si cum ar fi in brate, ca si cum ar fi un mic pacient dupa nastere, alegeti medicul ginecolog cu supraspecializare in medicina materno-fetala care imbratiseaza conceptul “fetus as a pacient”.
Dr. Marius Vicea Calomfirescu, medic primar obstetrica-ginecologie, cu certificare primita de la #FetalMedicineFoundation, participa de multi ani la congresele si simpozioanele dedicate fetusului. Mai mult, a prezentat postere si articole stiintifice la cateva din evenimentele “fetus as a patient”.
Alexandra Manaila
Leave a reply →