• 17 JUN 15
    • 1

    Teama de manevre invazive si de tratamente intrauterine

    Diagnosticul #invaziv, care presupune punctie abdominala sau uterina cu biopsie de vilozitati coriale #CVS (placenta) sau #amniocenteza, tratamentele intrauterine sunt lucruri care le sperie de cele mai multe ori pe gravide.

    In mare parte #teama este justificata, fiindca, atat in ceea ce priveste partea de #diagnosticinvaziv, cat si de tratamente intrauterine, acestea ar trebui sa fie facute numai de ginecologii cu supraspecializare in #medicinafetala. De frica, multe gravide aleg sa mearga in strainatate pentru orice #manevrainvaziva, desi nu ar trebui sa plece afara, fiindca sunt suficienti medici in tara care stiu sa le execute corect si au disponibila tehnologia necesara pentru a rezolva marea majoritate a acestor cazuri.

    Atentie: Doar medicii ginecologi cu supraspecializarea in medicina materno-fetala ar trebui sa faca aceste manevre!

    Dar si printre medicii cu supraspecializare in medicina materno-fetala sunt unii care au inclinatie pentru nasteri premature sau restrictie de crestere sau patologie asociata si mai putin partea de #diagnosticinvaziv, altii insista mai mult pe #ecografie si mai putin pe #invaziv. Cert este ca dotat cu tehnologie de ultima ora, medicul poate sa faca mai mult decat manevrele uzuale.

    Un medic bun pentru a-si mentine nivelul de competenta in manevre atat de delicate trebuie sa faca cel putin 20-50 pe an din fiecare, de la cele mai simple la cele mai complicate.

    Amniocenteza, cea mai populara dintre manevre

    Ginecologul care face #amniocenteza ar trebui sa fie cu #supraspecializare in medicina materno-fetala si sa aiba experienta. In mod normal, un medic instruit corect a facut cel putin 100 de amniocenteze sub supraveghere directa, pe tehnica corecta si cu rata de esec zero. Ce inseamna asta?

    O amniocenteza bine efectuata nu are voie sa nu scoata lichid sau sa efectueze punctii multiple pentru acelasi copil; daca se intampla asta atunci medicul are o problema cu tehnica sau tehnologia!

    Un medic de succes este acela care are foarte putine complicatii si foarte putini pacienti nemultumiti.

    Dr. Marius Vicea #Calomfirescu a făcut foarte multe amniocenteze (peste 10 ani de experienta), dar nu este adeptul ei doar de dragul amniocentezei. Foloseste metodologia #FetalMedicineFoundation (Prof.Dr.Nicolaides Kypros) si care scade drastic numarul necesar de proceduri invazive. Nu a avut esecuri profesionale, ci doar inerentele complicatii / efecte secundare (si acelea foarte putine).

    Folosirea sistemului de ghidaj specific proiectat si adaptat tipului de ecograf utilizat face ca procedura sa fie precisa, rapida si cu scaderea la minim a riscurilor de complicatii.

    guide_system

    Leave a reply →